Assistente-spreekuur
Bloeddruk meten
De bloeddruk wordt gemeten met een bloeddrukmeter en wordt uitgedrukt in twee getallen. Het eerste getal is de bovendruk: de druk wanneer het hart zich samentrekt. Het tweede getal is de onderdruk: de druk wanneer het hart zich ontspant.
Als we willen weten of iemand een hoge bloeddruk heeft kijken we vooral naar de bovendruk. We spreken van hoge bloeddruk als de bovendruk 140 of hoger is. Bij mensen die ouder zijn dan 80 jaar wordt een bovendruk van 160 geaccepteerd.
De bloeddruk verandert voortdurend, afhankelijk van uw lichaamshouding, activiteiten en spanningen. Daarom is één meting niet voldoende en worden de bloeddrukmetingen herhaald. Meestal zullen er tenminste 2 of 3 metingen plaatsvinden.
Als de gemiddelde waarde te hoog is, wordt de bloeddrukmeting tijdens een volgend bezoek aan de huisartsenpraktijk herhaald. Om uw gemiddelde bloeddruk zo nauwkeurig mogelijk te bepalen kunnen meerdere metingen over een paar maanden verspreid worden.
Injecties toedienen
Tijdens het assistentespreekuur worden verschillende soorten injecties toegediend. Vaak intramusculair (in de spier) of subcutaan (onder de huid). De assistente legt u uit op welke plek u de injectie krijgt.
Verschillende soorten injecties die worden toegediend:
- Vitamine b12
- Reizigersvaccinaties
- Hepatitis B
- Penidural
- Anatensol
- Risperdal
Oren uitspuiten
Een verstopt oor is voor veel mensen een grote bron van ergernis. Het gehoor wordt beperkt en je bent geneigd veelvuldig aan en in het oor te peuteren wat tot complicaties kan leiden. Oorsmeer (cerumen) is de natuurlijke beschermer van je oor en noodzakelijk voor een gezonde gehoorgang. Het bestaat uit een mengsel van haartjes, talg, zweet, vuil en huidcellen. Oorsmeer kent twee vormen, nat of droog. In Nederland heeft men meestal nat oorsmeer wat verandert van kleur en samenhang naarmate het ouder wordt.
Oren uitspuiten gebeurt wanneer een oorsmeerprop de gehoorgang afsluit met als gevolg een beperkt gehoor. Met een elektrische oorspuit wordt er lauwwarm water in uw gehoorgang gespoten, hierdoor komt de prop mee naar buiten. Wel is het belangrijk dat u een aantal dagen voor het uitspuiten begint met het druppelen van olie in uw oren. Dit mag elke soort natuurlijke olie zijn die u in huis heeft, bijvoorbeeld sla- of olijfolie.
Uitstrijkje
Een uitstrijkje wordt gemaakt om het ontstaan van baarmoederhalskanker vroegtijdig op te sporen.
Het uitstrijkje wordt naar het laboratorium gestuurd. Daar worden de baarmoederhalscellen onder een microscoop bekeken. De uitslag van het onderzoek wordt naar de huisartsenpraktijk gestuurd en ook naar uw huisadres.
Als u een afspraak heeft voor het maken van een uitstrijkje op het assistentespreekuur zal de assistente eerst een aantal vragen met u doornemen.
Hierna begint zij met het onderzoek. Mocht u nerveus zijn of een nare ervaring hebben gehad in het verleden, meldt dit dan van tevoren bij de assistente, zodat zij hier rekening mee kan houden. U zou dit ook al kunnen noemen als u de afspraak telefonisch maakt, zodat de assistente het kan noteren in uw dossier.
Op thuisarts.nl staat een animatie waarin wordt uitgelegd hoe het consult precies in zijn werk gaat.
Het is belangrijk dat u altijd het formulier meeneemt dat u krijgt thuis gestuurd.
Wratten aanstippen
Wratten hoeven alleen behandeld te worden als ze last bezorgen. Sommige mensen vinden wratten erg lelijk en laten ze daarom behandelen. Als u twijfelt of een bobbeltje een wrat is, maak dan een afspraak met uw huisarts.
Wratten zijn moeilijk te behandelen. Er zijn in de huisartsenpraktijk 2 soorten behandelingen:
- Stikstof
- Trichloorazijnzuur
Vaak wordt er in eerste instantie gekozen voor een aantal behandelingen met stikstof, omdat dit vaak de meest effectieve manier van behandelen is.
ECG maken
Een ECG of hartfilmpje is een van de eerste onderzoeken die iemand krijgt bij klachten in de borststreek. Een ECG maakt een grafiek van de elektrische activiteit van het hart.
Het hartritme ontstaat door elektrische stroompjes die zich als een golf over het hart bewegen. Deze stroompjes stimuleren de hartspiercellen samen te trekken.
Het samentrekken van het hart gebeurt in een goed georganiseerde volgorde: eerst de boezems van het hart, dan de tussenwand en als laatste de hartkamers. Op het hartfilmpje zijn de verschillende fasen van de hartslag te zien.
Maken ECG
Het maken van een ECG duurt slechts enkele minuten en doet geen pijn.
Voor het maken van een ECG worden 10 elektroden op de huid geplakt: 2 op de polsen, 2 op de enkels en 6 op de borst.
De elektroden zijn met het ECG-apparaat verbonden en registreren de elektrische stroompjes die de hartspiercellen laten samentrekken.
De huisarts kan (soms in overleg met de cardioloog) de volgende aandoeningen afleiden uit de ECG-grafiek:
- hartritmestoornissen
- zuurstofgebrek van de hartspier
- een acuut hartinfarct
- een eerder doorgemaakt hartinfarct
- vergroot hart (hypertrofie)
24-uurs bloeddrukmeting
De bloeddruk schommelt gedurende de dag en nacht. Door langere tijd achter elkaar te meten, wordt het verloop van de bloeddruk goed in kaart gebracht.
De bloeddruk gaat omhoog bij inspanning, sterke emoties of bij verandering van houding. Op het spreekuur bij de arts is de bloeddruk ook vaak hoger dan thuis. Dit komt vaak door de extra spanning rondom het bezoek aan de arts. Dit is normaal en heet ook wel het witte-jas-fenomeen.
Bij een 24-uurs bloeddrukmeting krijgt u een band om de arm met een bloeddrukmeter. De meter wordt op de heup met een riem gedragen. Het apparaat meet overdag elke 30 minuten de bloeddruk en ’s nachts iedere 60 minuten. Het apparaat meet dan ook de hartslag. Tijdens het meten van de bloeddruk blaast band automatisch op en loopt weer leeg. De bloeddrukmeter slaat alle bloeddrukwaarden automatisch op. Patiënten kunnen de bloeddruk zelf niet zien en dus ook niet beïnvloeden.
Een 24-uurs bloeddrukmeting is een veilig onderzoek. Er kunnen tintelingen in de arm optreden tijdens de meting of het opladen van de bloeddrukband. Dit gaat vanzelf weer over. Het geluid van het apparaat kan het (door)slapen soms bemoeilijken.
Venapunctie
Iedere ochtend tussen 08:00 uur en 10:30 uur nemen wij bloed af. Wij werken alleen op afspraak, tenzij de huisarts u doorverwijst naar de balie. Bent u moeilijk te prikken of ziet u er tegen op, geef het door aan de assistente.
Hechtingen verwijderen
Heeft u een behandeling ondergaan bij de huisarts of in het ziekenhuis en zijn er na de behandeling hechtingen gezet, deze kunnen verwijderd worden door de assistente met een klein schaartje en pincet. U voelt hier normaal niets van. Mocht het toch gaan bloeden dan verbinden wij de plek voor u of als het nog iets open staat plakken wij voor u een zwaluwstaartje.